Çocuk olarak cinsiyete kodlanmış kurallar çerçevesinde yaşamamızı bekleyen bir hayata doğuyoruz. Etrafımızdaki her şey, her detay bunu doğrular nitelikte. Çocuk olarak gözü kara doğuyor, her şeyi merak ediyor, merak ettiklerimizi öğrenmek için adımlar atıyoruz. Bir noktada “cıss” uyarısı geliyor etraftan. “Aman kızım elleme, yanarsın!”, “Oğlum onlar sana göre değil!” İçimizdeki sesler bizi hep durduruyor, içimizi kemiriyor.
Okuduğumuz kitaplar, izlediğimiz filmler hatta çizgi filmler bile vaktiyle çok şey inşa etmiş zihnimize, farkında olmadan işlemiş bizi. Yetişkin olup ayırt etmeye başlayınca çocuğuna okuduğu kitaplarda, anlattığı masallarda anlıyor insan. Masalların ne kadar garip şeyler anlattığını oğluma okuduğum masallar sayesinde fark etmiştim.
Ardından Melek Özlem Sezer’in şahane eseri “Masallar ve Toplumsal Cinsiyet”i okuduğum da beynimde resmen ışıklar yandı ve masallar üzerine başka bir sürü okuma yaptım. Sonunda kafamda dönen tilkiler rayına oturdu ve bu kitap çıktı ortaya.
Bu kitabı masalların yalanlarına inanmamasını istediğim çocuklar için yazdım.
Bu kitabı çocuk yetiştirme sorumluluğundaki yetişkinler için yazdım.
Gönlümün bir kenarındaysa dinlediği tüm o peri masallarını arkasında bırakarak, onlara inat yolculuğa çıkan, karşısına çıkan tüm engelleri kendi azmiyle aşmaya çalışan, ölmeyi değil yaşamayı göze alan kadınlar için yazdım bu kitabı.
Hayallerimizden vazgeçmeyelim diye, asla vazgeçmediğimiz hayallerimize ışık olsun diye.
Aslı Karataş
Tuzla, Kasım 2019
(Kitabın önsözünden)
- Kitap Adı: Uyuyan Güzel Uyandı – Masalların Toplumsal Cinsiyet Rolleri Üzerine Etkisi
- Yazar: Aslı Karataş
- Yayınevi: Nemesis Kitap
- Sayfa Sayısı: 232
- Ebat: 13,5 x 21
- İlk Baskı Yılı: 2020
- Barkod: 9786057649393